Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за приватизация обяви конкурс за продажбата на ВМЗ-Сопот

Снимка: БГНЕС

Процедурата по приватизацията на ВМЗ - Сопот бе обявена публично от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Продажбата на предприятието ще се състои след конкурс на един етап, като за 118-те милиона броя акции могат да се състезават единствено стратегически инвеститори.

Новият собственик ще има задължението да запази предмета на дейност, както и да запази ролята на предприятието като основен фактор на заетост в региона. Едно от най-важните изисквания към участниците в конкурса е да имат приходи от продажби не по-малко от 120 милиона лева общо за последните три финансови години. Депозитът за участие в конкурса е в размер на 3 милиона евро.

Оръжейната ни промишленост има много добри показатели и заводите в Сопот имат бъдеще, важни са обаче и интересите на работещите там, коментира лидерът на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов:

Продажбата на заводите в Сопот е едно действие на правителството, което показа, че не може да възлага поръчки на държавните предприятия. Но интересите на работниците и служителите в предприятието, според мен, са по-важни.

Има изключително добри показатели в износа на оръжие и оръжейната ни промишленост напоследък е динамично развиваща се и носи добри печалби. Така или иначе обаче, държавата ще се наложи да работи с новите собственици. Тоест тя да възлага поръчки, поръчките да бъдат чрез конкурс, конкурсите да бъдат ясни и открити, за да може предприятието да работи и за българската държава, не само за новите собственици.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна