Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: Да се настроим за един от най–критичните доклади от ЕК

Снимка: БГНЕС

По темата за предстоящия доклад на Европейската комисия, директорът на правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова каза в предаването "Неделя 150", че трябва да се настроим за един от най–критичните доклади, които сме получавали досега.

Вероятно не толкова критичен, колкото докладът през 2008 г. Оставаме на същата кота. Всички опити на България да прокарва външнополитическите си цели през членството в ЕС са блокирани от липсата на значителен напредък по механизма за партньорство с ЕК. Това е най–тежката реалност, с която трябва да се съобразяваме в момента, каза Иванка Иванова.

По думите на Иванова, хората подкрепят наличието на външен механизъм. Директорът на правната програма на Институт "Отворено общество" обясни това с липсата на доверие в националните институции като съд, прокуратура, полиция. Неслучайно докладът от 2011 г. и междинният доклад през 2012 г. подчертават необходимостта то структурни промени, особено по отношение на ВСС, прокуратурата и полицията. Правителството се крепи на твърдата подкрепа на независими депутати. Такова правителство трудно прави мащабни структурни промени, които в момента са необходими, за да бъде рестартирана съдебната система, каза Иванка Иванова.

По темата за уволнението на съдия Мирослава Тодорова говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова каза в предаването "Неделя 150", че съдия Тодорова е получила подкрепа от прокурори, адвокати и 11 неправителствени организации. Съдиите са много възмутени от това наказание, без никой да отрича забавянето на дела, което е допуснала съдия Тодорова. Съдиите отдавана настояваме да се изготвят стандарти за натоварване, каза Нели Куцкова.

 

Интревютата чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени