Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото министерство на околната среда даде зелена светлина за българо-гръцкия газопровод

Снимка: Архив
Зелена светлина за построяването на българо-гръцкия газопровод даде гръцкото министерство на околната среда, енергетиката и климатичните промени, одобрявайки предварителното проучване за въздействието върху околната среда.

Става въпрос за газопровод с дължина от 180 километра, от които 30 километра ще бъдат на гръцка територия - от Комотини до българо-гръцката граница, и 150 километра в България - от границата до Стара Загора.

Газопроводът ще има капацитет от 3 млрд. кубични метра газ годишно, който в бъдеще може да бъде увеличен на 5 млрд. кубични метра. Предвижда се също да бъде построена измервателна станция в Комотини и компресорна станция в местността Нимфея. Счита се, че изграждането на българо-гръцкия газопровод е от ключово значение за Гърция, тъй като ще предостави възможността от захранване първоначално на България и на по-следващ етап и на Румъния с природен газ от трети източници, освен от руската "Газпром", която в момента е основният доставчик на Балканите. Би било възможно например природен газ да се насочва през Гърция от Каспийския регион или втечнен природен газ, внасян чрез съоръженията на "Ревитуса" или други съоръжения, планирани за изграждане в Гърция.
По публикацията работи: Бойка Атанасова - кор. на Нова телевизия в Атина
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна