Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти с манифест на оцеляването

Снимка: Архив

Световноизвестният британски професор Кевин Дауд, професор Николай Неновски, лидерът на мозъчния тръст "Кобдън Партнърс" Гордън Кер, специалистът в областта на глобалните стратегически рискове Алекс Алексиев и експертът по управление на риска Илиян Василев съставиха документ, озаглавен "България - манифест за оцеляване". В него има анализи и препоръки, съставени на базата на общото им заключение, че кризата в еврозоната е неизбежна и трябва да се подготвим за нея максимално добре.

Според експертите в Европа броди призракът на глобална и нестихваща криза. Вече е ясно, че финансовият колапс в еврозоната и отвъд нея не е просто неизбежен, но и предстоящ – мнозинството информирани наблюдатели прогнозират това да се случи много скоро. Той е следствие на продължили с много години политически провали на правителствата в голяма част от развития свят: вместо да решават проблемите, като атакуват причините – главоломното трупане на дългове, безотговорно поемане на всякакви рискове, безбройните схеми за „спасяване“ на банки, и т.н., политиците продължават да „маскират“ проблемите и да ги задълбочават, като издават безброй нови дългове, прибягват до маскиращи финансови споразумения, които създават фалшива икономическа реалност и чрез безброй заблуди. Горчивата ирония е, че страни като България по никакъв начин не са допринесли за тези проблеми. При все това, кризата представлява смъртна опасност за бъдещето на новите членове на ЕС, в това число и на България. Ето защо, българските институции, стопански субекти и граждани трябва да се подготвят предварително, тъй като няма да има време за обмисляне, когато бурята удари.

Алекс Алексиев допълни, че еврото е пред колапс и че това е резултат от политически проект.

Споделям загрижеността и теорията зад тези констатации, но не споделям песимизма, това пък коментира Георги Стоев от "Индъстри Уоч". Еврото не е политически проект, а е нещо, което облекчава живота на всички хора. Не мисля, че има политика зад това.

Чуйте мненията в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна