Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митничарите питат премиера колко ще струва местенето им в Русе

Снимка: БГНЕС

Да се изчисли точната цена на преместването на централата на Агенция "Митници" от София в Русе и да се спрат промените в Закона за администрацията поискаха митническите експерти в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. Под него са се подписали 270 служители, от общо около 400. Те очакват обществено обсъждане по темата.

Промените в законодателството експертите от Агенция "Митници" определят като прибързани и немотивирани. Според оценката на служителите само преместването на митническата лаборатория ще струва повече от 900 000 лева. Ако се наложи повторно да се изграждат информационните системи на агенцията, ще се загубят придобити международни стандарти, тревожат се експертите. Те очакват да се влоши и общуването не само между митницата и другите институции, но и електронната връзка с търговците.

Според инициативния комитет мотивът за създаване на нови работни места звучи почти абсурдно, защото ще се заемат налични позиции, освободени принудително. Експертите намират за по-правилно милионите да се вложат в данъчни облекчения за фирмите в областта. Освен това, ако централата се премести в Русе ще струва повече и за данъкоплатеца, защото ще покрива разходите на служителите за командировки и квартирни до столицата, където са останалите институции.

Стабилността на хазната също е поставена под въпрос, а изборът на град Русе за приемник на митницата е лишен от логика, твърдят експертите.

Утре митническите служители ще протестират с шествие от централата на Агенция "Митници" до Министерството на финансите без да затрудняват движението. Ако действията им останат без отговор, протестът ще продължи в понеделник и вторник следващата седмица.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна