Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Алексиев: По всяка вероятност бомбата е сглобена в България

Снимка: БГНЕС

Тази година има 9 случай, според американските служби, на подобни на атентати, опитани срещу израелски граждани в целия свят. Това каза пред "Неделя 150" по "Хоризонт" Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания:

Това, което се чува, е че има и втори конспиратор, с американско гражданство според българската преса. За мен е много по-важно дали има местни съучастници. Трудно мога да си представя, че биха могли да внесат сглобена бомба в България. По всяка вероятност тя е сглобена тук. Ако това е така, въпросът се поставя откъде е взет взривът – тротил, доколкото разбирам – кой и къде е помогнал да се сглоби и какви местни организации или групи, или съучастници са помогнали. За България в момента е най-важно да се види дали в страната има действащи групи, които са готови да извършат терористични актове. Фактът, че, както изглежда, това е шиитски, а не сунитски тероризъм, като повечето терористични актове през последните 10-ина години, не значи, че е нещо съвсем различно.  Радикалният ислям все повече и повече се развива.

Румян Русев, експерт по антитероризъм, е на мнение, че атентатът е предизвикателство към страната ни. Аз ще остана на мнението си, че не стои въпросът по никакъв начин за самоубийствен атентат.

Вчера средствата за масова информация започнаха да коментират по-широко темата за евентуален втори участник. Трябва да си представим нещата, както ги замислят другите, които ги правят, защото това е вярното лице. Всичко, което зная и с което съм се сблъсквал в практиката, ме е убедило, че самоубийственият атентат стои на първото стъпало в този вид дейност. Над това стои атентатът, в случая бомбеният атентат. Той се отличава с други характеристики – по-висока степен на организация, с по-голяма конспиративност, с определена тактика, с повече сили и средства и това по никакъв начин не е акт на един човек. Аз съм натрупал възгледите си в среда, в която е съществувала възможност за разговори, за срещи с подобен тип хора от друг регион на света. Останах с впечатлението, че за тези хора е чест да извършат този ритуален акт - самоубийството. Те не само убиват враговете си и противниците си, но това е начинът, по който те се изявяват, и това е финалът на тяхното земно съществуване като личности. За тях това е много важно. Не познавам самоубийствен атентат друг, и той да се нарича така, в който тялото на личността на атентатора да е отделено от взривното устройство. В такива случаи обикновено винаги е стоял въпросът за ликвидиране на този, който го е извършил, и за опит за прикриване на следи, на връзки, което ме карат да съм много разтревожен. Атентатът е извършен не на най-слабото място в Европейския съюз и не на най-слабото и неохраняемо място в държавата. Ако беше така, всичко щеше да бъде много по-лесно. Ако го погледнем като фотография, виждате, че това дръзко действие, нападение, е извършено на границата на една строго охраняема зона – летище. То е извършено на паркинг. По-лесно е би могло да бъде извършено, ако логиката е била къде по-лесно би могло да бъде извършено – в хотела, на мястото, където те се събират. Защото обект на нападението е една група хора, които са много задружни – те заедно празнуват, заедно си почиват, заедно се веселят. 

Вени Марковски, председател на "Интернет общество – България“, заяви, че трагедията е представена в интернет по два начина. Реакция на съпричастност и решимост да се търси отговорност от виновните и като пи ар от трагедията. Той изтъкна, че на страницата на МВР не изпратено съобщение за терористичния акт.

Другата реакция, която видяхме за вътрешна употреба, мен лично много ме изненада, защото, примерно, МВР на официалната си страница в интернет въобще няма и съобщение за това, че е имало терористичен акт. Това е още един от примерите за това, че дори такава трагедия се използва за чисто пи-ар цели. Ако човек отиде и погледне какво са съобщили в Белия дом за този разговор, ще види чисто човешки разговор, изразявене на съболезнования и педлагане на помощ от страна на Щатите както в разследването, така и за близките на загиналите и за българския народ като цяло. Ако погледнете сайта на Министерски съвет, същият разговор е описан като разговор, в който американският президент високо е оценил работата на българския министър председател. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна