Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: Причините за поскъпването на хляба са обективни

Снимка: БГНЕС

Земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че има обективни причини за поскъпването на хляба. Той не се ангажира с прогноза какъв ще е ръстът на цените, но каза, че не трябва да има "залитане" в увеличението.

Найденов изброи причините за повишаването на стойността на хляба: 

Пшеницата е рекордно скъпа, горивата също са рекордно скъпи и фактът, че от години хлябът е единствената стока, за разлика примерно от млечни, месни продукти, който не е поскъпвал сериозно. Тук въпросът е да няма залитане от това увеличаване. Зърното влиза и в състава на фуража. Фуражът също поскъпва. В близките няколко дена, ако не завали дъжд, поставяме под въпрос добрата реколта на царевица, което отново ще рефлектира върху цената на фуража и ще доведе до поскъпване на млякото и месото. Важното е това нещо да можем да го следим по цялата верига и да няма опити за спекулации, или както се случи с яйцата преди Великден.

Поскъпването на месото и млякото ще почувстваме през есента, смята Найденов:

С оглед на по-ниското потребление в този сезон, тъй като хората наблягат повече на зеленчуци, плодове, няма да го усетим толкова бързо, но след лятната ваканция през септември, октомври ще има реално поскъпване. По отношение на животните, все пак има още и паша и това същото задържане няма как да остане изолирано от тази тенденция. 

Държавата може да поиска от Брюксел да разреши парите за глава добитък да бъдат изплатени предварително, посочи още министърът:

Ако нещата се влошат, ще поискаме от Европейската комисия, може би не само България, но и повечето страни, да разреши плащанията на глава добитък да се случат преди първи декември.

Следващата седмица земеделският министър ще свика Консултативния съвет по зърното, на който ще бъдат отчетени резултатите от тазгодишната жътва и ще бъде обсъден ръстът в цените на пшеницата и хляба.

 

По публикацията работиха: Мира Стефанова, Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени