Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Данев: Местенето на хора в други сгради не е административна реформа

Снимка: БГНЕС

Местенето на хора в други сгради не е административна реформа. Ние очаквахме оптимизация на администрацията. Това са неща, които не могат да не ни смущават, особено в условията на икономическа криза, защото във всички случаи тези стъпки ще доведат до финансови, организационни и социални рискове. Никой не е калкулирал тези рискове, включително социалните, до каква финансова тежест ще доведат. Това заяви в предаването "Нещо повече" председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той подчерта, че големият проблем на българския бюджет в момента е приходната му част. В тази връзка Данев запита: Какво става като преместим администрацията, какво става с приходната част на бюджета? Какво става с проблемите с горивата? Какво става с големия проблем за вътрешно общностните доставки и източването на ДДС? Ние се страхуваме, че това може да нанесе доста сериозни нарушения в цялата система на попълване на бюджетните приходи.

Самата инициатива за подобно преместване, ние не го наричаме деконцентрация – прекалено интелигентна е тази дума, показва един доста голям наивизъм, тъй като в ерата на комуникациите и цифровизацията проблемът с комуникациите не е проблем. Това първото показва, че част от нашата администрация трябва да бъде по-близо до хората, което означава възможности за лични контакти. Второто определение е, че ние дълги години говорим, че изпълнителната власт, централните институции трябва да се занимават с политики. Няма място тези институции да се занимават, не говорим само за митниците, да контролират, да лицензират, да обявяват и управляват обществени поръчки, да осъществяват услуги, да събират такси. Едно е централните ведомства да правят политики, едно е да се занимават с изпълнителни действия, което не е практика в ЕС. Другият аргумент, че по този начин се създават работни места, също не е състоятелен, тъй като на практика ние знаем, че има дефицит в капацитета на администрацията и точен измерител за този дефицит е неусвояването на европейските средства. И в един момент, когато проблемите с европейските средства са на път да се решат, ние започваме да местим администрации, което ще създаде допълнителни проблеми, тъй като квалификацията на хора за администрацията е сложен проблем, обясни още председателят на БСК.

Данев запита защо всички правителства досега не са въвели електронното правителство, за да може по този начин да се минимизират контактите между администрацията, бизнеса и гражданите и така да се прекъснат корупционните връзки.

Като не можем да се справим и да направим електронно правителство, да внесем хора от Естония и да ни го направят под ключ. Ако това го бяхме направили преди 3 години, досега щяхме да спестим парите и щяхме да прекъснем всякакви корупционни връзки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна