Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Слатински: Службите не трябва да тичат след събитията

Службите не са обслужващи звена, не са слуги на властта, а те са една от четирите основни опори на държавата, подчерта експертът
Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България
Една от основните задачи, която стои пред държавата ни, е да промени манталитета, речника, разбирането, подходите по отношение на сигурността. Това каза в предаването "12+3" доц. д-р Николай Слатински, експерт по сигурността.

Ние вече излизаме от вълната на сигурността и сме във вълната на риска, където вече се говори за други понятия – за ранно сигнализиране, което е още по-ранно от превенцията, което не дава на заплахата да започне да се случва, а не когато тя се случи, да действаш навреме, за да не й позволиш на нарасне. Говорим за управление на рисковете, говорим за диагностика на уязвимост. Това са все елементи от друга стратегическа култура, която е проактивна, която изпреварва събитията, върви с един-два хода преди тях. Докато нашето мислене като държава, институциите, които ние сме си създали и в които изливаме милиард грешни пари, всичките те тичат след събитията. Те са на пожарникарско ниво – възникне ли пожар, ще тичаме да го загасим или поне ще го охраняваме. Системата на ранно сигнализиране, на управление на рисковете, диагностика на уязвимост прави така, че терористичният акт се случва с вероятност 3-5-7%, докато ние сме едно слабо звено в системата на ЕС.

Службите знаят къде са слабите места на България, но се къса връзката между оперативния мениджмънт и стратегическия, изказа мнение Слатински и добави: На върха стоят хора, които не си дават точна сметка, че държавата е механизъм за производство на сигурност. Те са убедени, че каквото и да се случи, ще го отиграят. Ние разчитаме само на определени партньорски служби, ние непрекъснато искаме да бъдем англосаксонците, израелците на Балканите. Ако работихме по-тясно със служби на други държави в НАТО, освен САЩ и Великобритания, ако работихме със служби например турските, гръцките, руските, украинските, китайските, ние ще можем да изградим мрежа от ранно сигнализиране. Когато аз бях при президента на един съвет по сигурността, службите казват абсурдни неща и аз ги питам "Вие действително ли така мислите", а те казват "Не, каквото искат да чуят политиците, това им казваме". Това е така, защото политиците оценяват дейността на службите и разбиват кариерни развития, гонят професионалисти, ако те наистина се опитват да диагностицират истинските болести на държавата. Службите се управляват неефективно. Имаме неефективно кадрово и ресурсно обезпечаване. За мен обаче най-важното е стратегическият мениджмънт – да разбираш за какво е държавата, да разбираш, че службите не са обслужващи звена, те не са слуги на властта, а те са една от четирите основни опори на държавата.

Имаме дефицит и на култура, подчерта Слатински и изказа мнение: Аз знам, че си даваме сметка, че и премиер, и вицепремиер страдат от определени дефицити в културата си. Проблемът е в това, че те със своя манталитет на тичане след събитията, те го възпроизведоха на много нива в управление на службите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени