Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Радосвета Филипова: Антибиотиците не влияят на вирусите

Снимка: БГНЕС

Антибиотиците не влияят на вирусите, каза в предаването "Нещо повече" д-р Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването. Тя посъветва хората, които имат някакви оплаквания, да потърсят медицинска помощ и да започнат да приемат повече течности.

По думите й причината за вируса, който в момента върви, не е ранното затопляне, а голямото движение на хора: Затоплянето е причина тази година по-рано да се регистрират повече случаи, но като цяло и минали години е имало същите случаи, предимно церозни менингити и гастроентероколите. Обикновено се регистрират август и септември, сега започнаха от юли заради затоплянето. Няма нищо ново. От началото на годината тези заболявания са повече през летните месеци, но категорично те съществуват през цялата година. От началото на годината вирусните менингити и менингоенцефалити са 246. За последната седмица са регистрирани 17, най-много са на територията на област Пловдив – 5 случая, в останалите 11 региона са разпръснати по 1-2 случая. Гастроентероколитите и ентероколитите са много повече – от началото на годината са 10 532, като за настоящата седмица са 801 регистрирани случаи. Отново няма някаква зависимост определени части на страната да са с по-висока заболеваемост.

Филипова посочи, че за последната седмица в курортен комплекс Албена е регистрирано повишаване на чревните заболявания. Тя посочи, че основната причина за тези заболявания е личната хигиена

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени