Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Еков: Министерство или агенция трябва да се заеме с интеграцията на ромите

Снимка: БГНЕС

Опасявам се че при интеграцията на ромите в България ще се случи същото, което и Десетилетието на ромското включване. Институциите, които се занимават с това, не приемат този ангажимент присърце. За тях интеграцията е поредният документ на хартия, без да има практически ефект от това, което се случва. За тези интеграции трябва да има министерство или агенция, която да може да имплементира тези документи. Неправителствените организации (НПО) си свършиха работата, оттук нататък правителството трябва да си свърши неговата работа, не може НПО да върши нещо, което е на държавата.

Това заяви в Ефира на "Събота 150" Ангел Еков от Центъра за подпомагане на роми във Фландрия, който работи и в Европейския ромски информационен офис в Брюксел.

В Белгия НПО работят заедно с институциите и министерствата, те могат да им дават насоки, но нямат ресурс, инструмени, с който на практика да осъществят нещата. България не успява в последните години да осигури нормалното включване на ромския етнос в обществото. Той е изцяло изолиран. Оставени са изцяло на самоиздръжка и оцеляване. Когато си оставен на самооцеляване, трябва да търсиш изход. И някой просто идва, използва тази възможност и казва: „Елате да берете боровинки в тази държава” или „Елате да берете ягоди в Белгия”. Хората се ангажират, защото за тях това е изход се оказва, че са попаднали в един капан. Това носи много негативни последици, тъй като става въпрос за имиджа на България.

В Белгия имаше проблем с роми от Словакия, които живееха 4 месеца на палатки на гарата. Те бяха по-щастливи на улицата, защото държавата им просто е спряла да се  грижи за тях, сподели Еков

Според Еков Стратегия 2020 ще се окаже само на хартия, защото ЕК не може да упражнява натиск върху държавите членки, тъй като всяко правителство трябва да реши как да имплемментира своята стратегия.

Когато няма ангажираност, няма как да станат нещата, защото няма кой да имплементира тази стратегия. В Белгия има министерство на интеграцията, което се занимава с толкова много чужденци, не само роми,  и се занимава с емигранти. То е поело тази функция за имплементирането  на тази интеграция. В България не виждам институция, която е поела отговорността да имплементира стратегия. Една интеграция може да е успешна само ако бъде превърната в държавна политика. И 20 години да минат, ще бъде същото, защото държавата не поема своя ангажимент. Няма институция, която буквално да се заеме и да се ангажира с това, което е написано на тази хартия

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна