Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кръстев: Политиците са абсолютно нетолерантни към критика

Снимка: БГНЕС

Развоя на икономическата криза, поведението на политическите елити в Европа и в България, последните горещи събития в страната в ефира на предаването "Хоризонт до обед" коментира политологът Иван Кръстев, председател на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии, основател и член на Европейския съвет за външна политика.

Всяка криза е като преминаване на кръстовище. Особено ако няма светофар, винаги е хубаво да се огледате, заяви метафорично политологът.

Атентатът в Бургас постави България на първа страница на много вестници, а страхът от тероризъм се превърна за жалост в обща емоция в много от европейските столици. Второто, което се случи е, че изведнъж Европа започна да се обръща назад и да си задава въпроса правилно ли са били взети определени решения. Засили се усещането, че такива страни като България и Румъния са били приети прекалено рано в ЕС, каза събеседникът.

Ако погледнете какъв беше единственият общ колективен опит, който разтърси страната като цяло, всъщност това не беше политическо събитие, а беше земетресението, което се случи преди няколко седмици. Защото тогава всички се оказаха засегнати, нещо повече, всеки имаше своя разказ, всеки се изправи пред страха от това животът ти да рухне по съвсем неочакван начин, добави той.

Основното, което се случва в българския политически живот е, че тази политическа реалност по начина, по който присъства в медиите и това, което хората преживяват като всекидневно усещане за света, започват драматично да се разминават. Медиите започват да се държат като ракети със среден радиус на действие, които са насочени да унищожат икономическия конкурент или политически противник. Политиците са абсолютно нетолератни към каквато и да било критична позиция. За жалост винаги в последната предизборна година основната жертва е здравият разум, обобщи Кръстев.

Чуйте цялото интервю с Иван Кръстев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна