Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Бенедикт ХVI поздрави олимпийците в Лондон

Снимка: Архив

Папа Бенедикт Шестнайсети, който се намира в лятната си резиденция Кастел Гандолфо край Рим, пожела да отправи в неделната си проповед специален поздрав към спортистите на олимпийските игри в Лондон.

Олимпиадите са най-голямото световно спортно събитие с участието на състезатели от много страни, което им придава подчертано символично значение. Ето защо Католическата църква гледа на тях с особена симпатия и внимание. Ние се молим игрите в Лондон да се превърнат по Божията воля в истинско съпреживяване на братството между народите на земята, подчерта папата.

Още през 1896 година официалният ватикански вестник "Осерваторе романо" описва в броя си от 7 април началото на историята на съвременните олимпиади.

Вниманието на гръцката общественост днес не е насочено към злощастния и вечно размирен Крит, нито към хвърлената в обятията на руското влияние България или пък към борбите, които елинизмът в различна степен поддържа в македонските и българските провинции. Не, вниманието е погълнато от местно събитие, което връща спомена и възстановява цялата славна епопея на древна Гърция посредством олимпийските игри, започващи в Атина с огромни зрелища, на чийто фон ще се разиграе живата и пулсираща древногръцка действителност, макар и поразкрасена, така да се каже, от изтънченостите и откритията на модерното изкуство, пише вестникът.

Възродителят на олимпиадата Пиер дьо Кубертен припомня в мемоарите си, че през 1905 година папа Пий Десети е проявил интерес към кандидатурата на Рим за домакин на игрите през 1908 година, но Вечният град не успял да се наложи въпреки застъпничеството на Ватикана.

Олимпиадата пристига в Рим през 1960 година и участниците в нея се събират на площад "Свети Петър", където от своя трон ги поздравява и благославя папа Йоан Двайсет и трети.

Свидетел на най-много олимпиади през 27-годишния си понтификат е папа Йоан Павел Втори, включително и тези в Москва през 1980 и в Лос Анджелис през 1984 година, съответно бойкотирани от двата противостоящи тогава военно-политически блока. През 2000 година папата поляк свика на Олимпийския стадион в Рим първия Юбилей на спортистите.

Именно поради своето планетарно значение спортната дейност е голяма отговорност за всички спортисти в света. Те са призовани да превърнат спорта в общение и диалог без езикови, расови и културни прегради. Спортът може значително да подпомогне мирното разбирателство между народите и да допринесе за сътворяването на новата цивилизация на обичта в света, изтъкна тогава Йоан Павел Втори.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна