Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тази година започва създаването на регистър на водните съоръжения

Снимка: БГНЕС
За подкрепа на реформата в сектора ВиК се отпускат близо 17 млн. лв. от МРРБ по ОП "Околна среда". Със средствата ще бъде създаден регистър на водните съоръжения и ще се изгради информационна система, която ще обслужва всички операции, свързани с поддържане, ползване, актуализиране и работа с регистъра на операторите и асоциациите по ВиК. Също така ще бъде разработена и нова 10-годишна стратегия за развитие и управление на ВиК отрасъла за периода 2014-2024 година.

За тази стратегия ще ни помогне Световната банка. Тази стратегия включва 4-5 много съществени поддокумента, включително анализ на съществуващото положение, препоръки, по-сериозни отраслови промени и изготвяне на законодателна рамка. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Добромир Симидчиев в интервю за предаването "12+3".

Водният регистър на практика включва построяване на информационна система, която да обедини в себе си информацията за всички ВиК активи - нещо, което в момента няма. След създаването му това ще бъде основният инструмент за управлението на тези активи, обясни той и допълни, че работата по създаването на регистъра ще започне от тази година. Първо в регистъра ще бъдат обхванати по-критичните съоръжения – язовири, довеждащи водни съоръжения. Този регистър ще бъде комбиниран с единна информационна система за всички дружества и асоциациите за ВиК, за да може информацията за тях да бъде достъпна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна