Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бубнова: Като "изтриваме" паметниците, се правим, че можем да забравим какво се е случвало в обществото ни

Снимка: БГНЕС

Sofia Contemporary е международен фестивал за съвременно изкуство, който ще се проведе за първи път от 19 октомври до 9 ноември 2012. Той ще предложи на  публиката различни художествени средства, традиционни и нови медии, урбанистични и интериорни пространства за изкуство. Фестивалът ще дискутира различни отношения към проблемите на времето, територията, пола, социалната и политическата неудовлетвореност, но и принадлежност.

Куратор на първото издание на Sofia Contemporary e Яра Бубнова. В предаването "12+3" тя обясни, че темата и целта на фестивала са свързани. Имаме история на фестивали за съвременно изкуство. Този е посветен на съвременността, на това как ние осъзнаваме и как се чувстваме съвременни. "Сегашно продължително" е една шега, свързана с граматическо време. Ситуацията на съвремието, което хем е безкрайно, хем е кратък елемент от човешката история, ще се занимава с темите, върху които съвременното изкуство реагира.

На въпрос какво мисли за демонтирането на паметника пред НДК Бубнова отговори: Аз съм категорично против демонтирането му, както и против демонтирането на всеки друг паметник. Представата ни за самите нас в съвременността е базирана върху историческата представа. Ако ние изтриваме паметниците, т.е някаква публична памет, ние се правим, че можем да забравим какво се е случило с нас като общество. Ние претендираме само, че можем да забравим, защото и травмите, и следите от миналото са по-сериозни, отколкото са само паметниците. Замитаме нещата, а не ги анализираме, смята Бубнова.

Чуйте мнението в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна