Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Гецов: За първи път става доставка на толкова сложна и тежка апаратура на Марс

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Професор Петър Гецов- директор на Института за космически изследвания и технологии при  БАН, разказа в предаването "12+3", че изследванията на Марс са съпроводени с научно-техническата възможност на човечеството и неговите мечти.

Ако сме достатъчно разумни, ние трябва да имаме и авариен вариант за човешко оцеляване. Марс може да бъде като продължение на човешкия род и на друга планета. Трябва да се стремим с всички народи да осъществяме такива мечти, да усвояваме нови знания. За пръв път по уникален начин става доставка на толкова сложна и тежка апаратура на Марс. Това е една голяма крачка в усвояването на Марс и може да се каже, че тази станция е една от най-модерните и обещаваща най-много научни резултати.

Проф. Гецов разказа, че в началото на тази година Европейската космическа агенция е създала подобна мисия до Марс, в която България участва. Задачите са аналогични с американските. Нашето участие е основно с апаратура за измерване на радиацията на Марс и самата станция.

Проф. Гецов каза, че институтът, който ръководи, се развива добре на фона на общия недоимък на БАН. Бюджетът е редуциран два пъти и не достига за ток, парно и вода. Държавата, ако е заинтересувана, трябва да осигури минимума. Всеки месец служителите излизат по 3-4 дена, за да можем да платим сметките. Въпреки това успяваме да правим нещата на добро ниво и да участваме и да печелим проекти.

Чуйте интервюто с проф. Петър Гецов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени