Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България са регистрирани 1626 свлачища

Снимка: Архив

Йорданка Стоянова - директор на Дирекция "Европейски инфраструктурни проекти и благоустройствени дейности" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството - каза в "Преди всички", че в България в момента има 1626 регистрирани свлачища и тяхната площ е около 207 хиляди декара. Геозащитните дружества ще осъществяват постоянен мониторинг на действащите свлачища в страната. Най-катастрофалното свлачище е Трифон Зарезан в община Варна. Там нещата са почти необратими. Друго е свлачището в Сарафово - община Бургас, в Царево, Поморие, Аксаково, Бяла, Оряхово, Лом, Габрово и др. Първото, което трябва да се направи, е да има степен на проектна готовност. Там, където няма проекти, няма да може да почнат възстановителни работи, каза още Йорданка Стоянова. 

Доц. Пламен Иванов от секция "Геоложки опасности и рискове" към Геологическия институт при БАН увери, че свлачищата са приоритет в научната им програма.

Проф. Божидар Божинов - почетен председател на Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство посочи като причини за активизиране на свлачищата заселването на стръмните склонове, неизправните водоснабдителни мрежи, подсичането на пътища. Аз смятам, че едно от най-големите свлачища - пътят от Варна за Златни пясъци - при Трифон Зарезан - това е главно от оводняване. От 2002 година има указание на Министерството за строителството за работа в свлачищни райони и там всичко е описано, просто трябва да се спазва.

Интервютата на Таня Величкова по темата за свлачищата у нас можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени