Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Бъчварова: Ако Държавният резерв има зърно, сега е идеалният момент да го продаде

Снимка: БГНЕС

Държавният резерв като търговски субект, при условие, че има налични количества зърно, сега е идеалният момент той да продаде, за да може хем под някаква форма да окаже въздействие върху пазара, а също така да си осигури финансови ресурси. Това заяви в предаването "Нещо повече" проф. д-р Светла Бъчварова, председател на Националния съвет на БСП по горско и селско стопанство. Тя добави: Държавният резерв купува и продава зърно. Ако има достатъчни количества в него, най-удобният момент е те сега да излязат на пазара да ги продадат, още повече, че цената е доста висока. С този ресурс, който получат от продажбата, да изчакат удобно време да участват в интервенционните търгове, за да могат да си го възвърнат в рамките на тази година.

Нестабилността на пазара се поражда от факта, че количеството зърно, което е произведено не само в България, но и в целия свят, е по-малко отколкото обичайното и това създава напрежение от гледна точка на балансите за всяка една страна, посочи Бъчварова и допълни: Отделно от това, в България много по-рано излиза зърното, търговията обикновено е съсредоточена в юли и август. 540 000 тона до миналия петък са изтъргувани и са излезли извън страната срещу 250 000 за същия период на миналата година, но търсенето е голямо и спиралата на цените е нагоре. Това ще провокира сътресения на всички пазари. За обикновения гражданин това означава, че средствата, които отделя за стоки от първа необходимост, значително ще увеличи своя дял в доходите. Ще се повишат разходите на домакинствата и то не само за хляба, но говорим за всички продукти, тъй като зърното е в основата на сътресението на ценовите равнища на всички земеделски продукти. /.../ Механизмите, които могат да се използват в случая, са когато има такъв недостиг по скоро от фураж, което се очертава като проблем с реколтата от царевица, да се реализират интервенционни количества, складирани във времена, когато цените са били по-ниски, и те донякъде да балансират пазарите с по-голямо предлагане.

Тя е категорична, че контролните органи трябва да правят постоянни проверки, да се види къде е най-големият брой актове за нарушения и да се потърсят причините.

Относно замразените цени на някои основни храни, Бъчварова коментира: При условие, че увеличаваме цените на горивата, увеличаваме цените на основни зърнени и фуражни култури и да се очаква, че това ще води до намаляване на цената на крайния потребител, е просто антипазарно. Това означава фалити, ако ние потискаме по този начин българските производители. Това е абсолютно неадекватна политика.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна