Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И по време на криза българинът дарява щедро

Снимка: БГНЕС

Икономическата криза не се е отразила на обема на даренията през 2011 година, заяви в ефира на предаването "Преди всички" Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Граждани, компании и фондации са дарили над 104 милиона лева през 2011, което е почти с 5% повече, отколкото през 2010 г. Не толкова финансовото състояние на хората и компаниите има отношение към това, колко те даряват, а важността на каузите, които могат да бъдат подпомогнати, каза Величкова.

Със сигурност инвестирането във висшето образование е изведено като приоритет. Изненадва това, че темата образование изпреварва социалната тема и здравеопазването. Трябва да отбележим, че през 2011 година Фондът за лечение на деца се е справил много добре и е изпратил над 500 деца на лечение в чужбина или е финансирал тяхното лечение в България. Затова и са толкова малко апелите за набиране на средства за лечение на деца, но в същото време това е годината, в която има най-много организирани благотворителни кампании за възрастни хора, изтъкна тя.

Красимира Величкова сподели още, че според данните 42% от даренията са отишли към бюджетни предприятия - министерства, общини, училища. И големият въпрос остава - защо точно към такива институции потичат даренията. Дали хората не са информирани точно кого да дарят и затова изпращат парите на тези места, или има някаква зависимост между даряващите и получилите даренията... Българският дарителски форум е изпратил запитване по Закона за достъп до обществената информация до НАП и очаква отговор. Получената и обработена иформация ще бъде огласена.

Разработваме анализ за отделните големи дарители, които даряват например на общини, за да открием причините да се дарява точно там, като не очакваме зад този тип дарения непременно да има някаква умисъл, добави Величкова.

Чуйте цялото интервю с Красимира Величкова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна