Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Луканов: Авиоотряд 28 не е регистриран по търговския закон

Снимка: БГНЕС

Кой и как може да използва Авиоотряд 28 и правилно ли е правителственият самолет да се ползва за търговски полети - това коментираха в предаването "12+3"  Цвятко Луканов, бивш генерален директор на авиоотряда на  и Димитър Ставрев от сп. "Криле".

Цвятко Луканов обясни, че дейността на отряд 28 се регламентира от 3 документа- устройствен правилник, законът за гражданското въздухоплаване и сертификатът за авиационен оператор. Тези три документа казват какво и кога може да прави авиоотрядът. Основното предназначение на отряд 28 е изпълнение на полети със специално предназначение. И полети с превоз за  нуждите на министерства и държавни ведомства. За да се изясни случая с "Бистришките тигри" спроед Луканов трябва първо да се изясни има ли право авиоотряд 28 да изпълнява полети срещу заплащане или няма. Това може да се види единствено от сертификата. Авиоотрядът не е регистриран по търговския закон. Абсолютно незаконно - така звучи обобщението на Цвятко Луканов.

Според Димитър Ставрев от сп. "Криле" в устройствения правилник е записано, че могат да се получават и други приходи освен бюджетните. И двамата събеседници потърсиха причините за реализирането на такива полети и в изискванията към пилотите за определен брой летателни часове.

Чуйте разговора в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна