Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Николов: Високите цени на горивата ще доведат до фалити на малки и средни бензиностанции

Снимка: БГНЕС

Увеличаването на цените на горивата ще доведе до засилване на недоволството към управляващите и до задълбочаване на кризата, прогнозира в предаването "Неделя 150" финансовият експерт Кольо Парамов. Нещата ускорено вървят на там. Има няколко основни фактора, които диктуват тази цена и днес българското правителство е в невъзможност да регулира цените, каза Парамов.

Според председателя на асоциацията на собствениците на малки и средни бензиностанции Ивайло Николов, високите цени на горивата ще доведат до фалити на бензиностанции.

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков посочи в предаването "Неделя 150", че България е на четвърто място по цени на бензина и на седмо по цени на дизела. Имаме най – ниския акциз на бензина и втори на дизела, затова цените трябва да са различни. Би трябвало да сме на първо място по ниски цени и на второ по цени на дизела, каза Трайков. Според него, това което правителството може да направи , е съществуването на свободна конкуренция.

Людмила Елкова от партия "България на гражданите" обясни в предаването "Неделя 150", че акцизите са общностна политика и не могат да бъдат намалени. Тя посочи, че ДДС се начислява върху горивата във всички страни на ЕС.

Два дни след като заяви, че Европейската комисия може да се намеси, ако горивата у нас поскъпнат трвърде много, министърът на транспорта Ивайло Московски обясни в предаването "Неделя 150", че е направил само предположение.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна