Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенчо Пенчев: Ние не изпълняваме чартърни полети

Снимка: БГНЕС

Когато моят екип пое Авиоотряд 28 в края на 2009 г., ние заварихме отряд, който не работеше, каза в предаването "Неделя 150" Пенчо Пенчев, ръководител на Авиоотряд 28.  В подкрепа на своето твърдение, Пенчев даде конкретни примери:

Единственият самолет, който летеше тогава беше ТУ 154. Той беше прелетял 25 часа за една година и имаше един екипаж само – командир на 58 години и двама пилоти на 63 и 64 години. Бяха изпълнили странен полет до Австралия и такъв полет, ако беше разследвано, едва ли щеше да има. Когато дойдохме ние, в първите дни трябваше да направим кадрови промени. Успяхме да изправим Авиоотрада на крака. Следващата ни задача бе да преразгледаме нормативната база, каза Пенчо Пенчев.

Бюджетът на поръчител на полета се коригира със сумата, която е изразходвана за полета. Сумата се изчислява на базата на получените фактури. Авиоотрядът успя за 1,5 година да изчисти задълженията си и в момента нямаме такива, каза Пенчев и допълни, че преди месец е приключил одит на Сметната палата.

Аз не изпълнявам чартъри с пътници, както е имало практика да се изпълнява в предишни години. През 2006 има полети София – Ница, София – Барселона няколко пъти и още доста полет. Тогава са изпълнявани чартърни полети. Ние не изпълняваме чартърни полети, категоричен бе ръководителят на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев.

За полета на футболистите от ФК "Витоша – Бистрица" до Варна, в ефир Пенчев цитира писмо на Борислав Михайлов до премиера Борисов, в което председателят на БФС моли да се изпълни полет София – Варна – София и благодари след това. Говорим за един полет, който е с футболисти до Варна, което е и тренировка за пилотите. Аз не отговарям за пътниците в самолета. На мен ми се носи 30 мин. преди полета документ, където пише пътниците и товара, каза Пенчо Пенчев.

В предаването "Неделя 150" Цвятко Луканов, бивш ръководител на Авиоотряд 28 каза, че проблемът е, че според новия правилник всички, които ползват самолетите – включително първите хора в държавата – трябва да заплащат полетите.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна