Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандолова: Обществените поръчки не се нуждаят от създаване на повече бумащина

Снимка: Сметната палата
Страната ни има капацитет, за да усвоява европейските средства по-интензивно, заяви в предаването "12+3" Надежда Сандолова, член на Европейската сметна палата. Тя добави, че има и доста нарушения: Всяка година правя отчет на годишния доклад на Европейската сметна палата в парламента. Дебатите са доста интересни. Във всички държави нарушенията или отклоненията от ползването на средствата се получават в самите държави-членки. Това е, което има самият ЕС също да преодолява. Това става с развитие на капацитета на отделните държави-членки.

Ако погледнете годишните доклади от 2007 г. досега, ще видите, че селското стопанство е подложено на най-висок риск за отклонение при усвояване на средствата, подчерта Сандолова. Тя добави: И самите европейски институции, Комисията специално, от една-две години говорят за едно облекчаване на режимите в посока да се опростяват малко правилата, по които се усвояват средствата. Това е усилието на Комисията. От друга страна, в селското стопанство трябва малко да се концентрират повече и службите, като разплащателни агенции, нашият Фонд "Земеделие" и т.н., малко повече да се усъвършенстват при усвояването, за да могат да преодолеят рисковете и от страна на държавата-членка.

Като друга много обсъждана тема на европейско равнище Сандолова посочи обществените поръчки: Обществените поръчки като философия представляват едно представителство на държавата с цел защита на публичния интерес. Така или иначе механизмът пропуска доста възможности този интерес да бъде съчетан и с някой личен интерес. На европейско равнище в момента има много сериозен дебат по отношение на това как да се допълнят и усъвършенстват правилата за обществените поръчки. Мисля, че и в България има сериозно място да помислим за усъвършенстване на законовата база и за приложението й, защото от хората, които прилагат една норма – от тяхната етика, от техния морал като публично ангажирани служители, до голяма степен зависи как ще се прилагат нормите. Мисля, че обществените поръчки не се нуждаят от създаване на повече бумащина. Те се нуждаят от много повече информация към хората, които участват в тях. Трябва да има абсолютна прозрачност, за да могат да защитят интереса си всички тези, които участват в обществената поръчка, и да се гарантира някакъв максимум на лоялност към публичния интерес. Обществените поръчки не са начин да се финансира този и онзи или да се отклоняват средства. Това не трябва да се допуска.

В края на октомври – началото на ноември ще излезе следващият доклад на Европейската сметна палата. Сандолова ще помоли парламента и бюджетната комисия да допуснат по-широка публика при представянето на отчета. Според нея по този начин тези, които реално усвояват парите, ще могат да посочат проблемите, които срещат.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени