Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветослава Гълъбова: Спешно трябва да се случи реформата в психиатричната сфера

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемът е, че реформата в психиатричната сфера така и не се случи. Изобщо няма реформа и всъщност финансирането на психиатричните болници е една брънка от веригата. Има нужда от цялостна структурна реформа, много дълбока, която да постави психиатрията в условията на 21-ви век. Спешно трябва да се промени финансирането на психиатричната здравна помощ, което не е добро, прави се по стар начин и дискриминира болници спрямо другите лечебни заведения. Това каза директорът на Държавната психиатрична болница в Курило д-р Цветослава Гълъбова в предаването "Преди всички".

20% от заложените промени бяха направени и повече не се работи. През 2009 година бяха направени промени в Закона за психичното здраве, а именно за създаване на единен национален регистър на психично болните. Все още такъв регистър нямаме. Ние нямаме информация, не знаем от социално значимите психични болести колко души очакваме да се разболеят. Колко ще струват тези хора на държавата, защото това са много скъпи заболявания, каза д-р Гълъбова.

Д-р Гълъбова алармира, че спешно трябва да се вземат мерки за реформа в психиатричната сфера, тъй като базите са стари и няма достатъчно квалифициран персонал за работа с психично болни.

Базите са остарели, няма доктори. Това е положението и ако не се започне в спешен порядък работа по проблемите на психично-здравната помощ, наистина положението ще стане много драматично и страшно, защото нашите пациенти са единствените, които поради болестта си могат да имат общественоопасно поведение, заяви тя. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна