Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата за абортите доведе до политически скандал в САЩ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Републиканецът и кандидат за сенатор Тод Ейкин причини политическа буря в Съединените щати с изявленията си, че женското тяло може да предотврати бременност в случай на "законно изнасилване". Коментарите му бяха осъдени от президента Барак Обама, но се отразяват негативно върху предизборната кампания на кандидата за президент от Републиканската партия Мит Ромни.

Тод Ейкин е член на долната камара на американския Конгрес - Камарата на представителите, където е и член на комисията по наука, космос и технологии. Републиканецът сега се опитва да спечели изборите за сенатор в щата Мисури, но в неделя взри публичното пространство с интервю за телевизия КейТиВиАй, когато каза, че бременностите при изнасилване са рядкост и предотвратими от жената.

Това, което разбирам от лекари, е, че е наистина рядко. Ако е законно изнасилване, женското тяло има начини да предотврати това. Но нека предположим, че това може би не е проработило. Мисля, че трябва да има някакво наказание, но наказанието трябва да бъде за изнасилвача, а не да атакува детето, заяви Ейкин.

Президентът Барак Обама не закъсня да осъди Ейкин. Вчера той заяви в Белия дом, че коментарите на конгресмена подчертават защо политиците, повечето от които са мъже, не би трябвало да взимат решения за здравето на жените.

Изразените схващания бяха обидни. Изнасилването си е изнасилване. Идеята, че трябва да правим разбор, да разделяме и квалифицираме за какви видове изнасилване става дума няма никакъв смисъл за американския народ и аз определено не я разбирам, каза Обама.

Какви други последствия може да имат изказванията на Ейкин можете да чуете материала на международния редактор Мария Петрова.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени