Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караниколов: Приходите на Агенцията по приватизация се гласуват в програма

Снимка: www.dnevnik.bg

Емил Караниколов, шеф на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол обясни в предаването "Нещо повече", че в края на всяка година се гласува програма на Агенцията и въз основа на нея се прави приходната и разходната част. Към момента тази програма не е променена и всичко, което е одобрено миналата година за работа, ще направим възможното да го завършим. Така Караниколов коментира казаното от министър Дянков, че всичко и веднага трябва да е за продан. В програмата ни е заложено приключване на процедурите за приватизацията на БДЖ "Товарни превози", на миноритарните пакети на електроразпределителните дружества. Това са приходи, които няма да влязат в Сребърния фонд. В програмата за Сребърния фонд са ИПК "Родина", "Техноекспортстрой", "Овча купел" АД, Военно издателство и това, което  е новото - до края на годината ще успеем да се справим с дружеството АДИС. Емил Караниколов отговори, че в Сребъния фонд са заложени като приходи 124 милиона лева. Но дори да не изпълним сделката с АДИС, пак ще сме близо. До момента имаме 35 милиона, които са от сделката на сградата и терена на ИПК "Родина", както и от следприватизационния контрол, които са 15 милиона, при заложени 10 милиона лева.

На въпрос дали ще бъде разрушена сградата на ИПК "Родина" Караниколов отговори, че до три месеца трябва да бъдат уведомени дали сградата ще бъде премахната, а за инвеститорите тече едногодишен срок, в който те ще трябва или да я въведат в експлоатация, или да я разрушат и разчистят. За приватизацията на "Техноекспортстрой" той изрази надежда, че до две седмици и тази сделка ще бъде завършена. Към 15 август по сметки на дружеството има 28 милиона лева, но те са оценени и влизат в приватизационната оценка и в информационния меморандум. Като активи има имоти, но те са в съдебни процедури, има вземания от Либия, които, ако се получат, трябва да влязат в държавния бюджет.

Караниколов очаква добра цена за АДИС. При всички положения ще е над 100 милиона лева. За БДЖ "Товарни превози" той оповести, че в новата процедура се е сключил договор за актуализация на оценката и информационния меморадум и от утре течат 15 работни дни за получаване на актуализираната оценка.

Чуйте в интервюто подробностите за приватизацията на БДЖ "Товарни превози" и очакванията на Караниколов за приходите тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна