Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският фармацевтичен съюз ще се оплаче на европейските институции от непрозрачното ценообразуване

Снимка: БГНЕС

Цените на лекарствата ще се вдигнат след намаляването на пределно допустимите надценки за търговците на едро и дребно, това е мнението на председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него лекарствата ще се вдигнат с около 2 процента. Вчера правителството одобри предложението на здравния министър Десислава Атанасова аптеките и дистрибуторите да печелят с 2 процентни пункта по-малко от всяко продадено лекарство. Целта е да се намалят цените на лекарствата за крайния потребител. От бранша обаче обявиха мярката за погрешна.

Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз, заяви, че са разгледали мерките, които прие МС, и ги смятат за популистки и неефективни. Днес гласувахме мерки и прессъобщение, в което призоваваме Министерството на здравеопазването за открит диспут. Ще сигнализираме своите европейски партньори и европейските институции за непрозрачното ценообразуване, както и за признаването на правото на лица с недостатъчна образователна подготовка, получена в трети страни, да практикуват медицинска професия в България. В рамките на идващата седмица ще сигнализираме и ВАС за решението на КЗК, че не е възможно за продължителен период от време да работим без надценка за скъпоплатените лекарства. Ние твърдим, че до Нова година пациентите няма да усетят намаляване на цените, дори е възможно леко покачване.

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, обясни, че колегите му се притесняват от безпринципната политика, която се води от властта. Всички тези мерки няма да доведат нито до намаляване на цената, нито до повече условия за разкриване на аптеки в малките населени места. Тези мерки наливат вода в мелницата на големите субекти, защото само те ще могат да издържат на икономическия натиск. Според Вълев една мегаструктура намалява цената, докато вземе монополното положение. След това вдига цената.

Интервюто на Надежда Цекулова с Николай Костов и мненията можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна