Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Няма общо решение на ромския въпрос за целия ЕС

Снимка: архив
Няма едно решение на ромския въпрос за всяка страна-членка на ЕС. Проблемите и ситуацията във всяка отделна страна са различни. Но ЕС може да координира и помага на работещите проекти в отделните страни-членки, които не могат да бъдат еднакви навсякъде. Това заяви в предаването "12+3" евродепутатът Андрей Ковачев. Той добави: Има обаче общи принципи, няма нужда всеки път да откриваме топлата вода - достъп до работа, достойни, човешки условия за живот, обучение и пращане на училище на децата, спазване на съответните минимални здравословни условия и изисквания, ваксинации и т.н. Не трябва винаги да се търсят правата, а трябва да се говори за права и задължения, отговорности на всеки европейски гражданин, независимо от етническия му произход.

Според евродепутата единственото решение е координация между всички власти – местна, национална и европейска, за смислени и работещи проекти. Той добави, че и ромските организации трябва да участват в този процес.

Ковачев посочи, че у нас стартира пилотен проект с европейска помощ за построяването на социални жилища за маргинализирани общества. Тези социални жилища обаче ще бъдат получавани само срещу поемането на социални ангажименти. Този, който получи такова жилище, ще трябва да приеме работата, която му се предлага, ще трябва да праща децата си на училище и т.н. При всяко неизпълнение на условията, той ще трябва да напусне жилището.

Сега пак да се каже, че Европа трябва да намери решение на ромския проблем или как да интегрира ромите в Европа – е доста амбициозно и нереалистично. Ако въобще успеем, това ще бъде един много дълъг проект и процес, коментира Ковачев относно изказването на френския премиер Жан-Марк Еро, че Париж ще поиска да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено решение на европейско равнище на ромския въпрос.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна