Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славена Панайотова: Морската градина във Варна да бъде обявена за паметник на ландшафтното изкуство

Снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица Националният експертет съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството взе решение да одобри Общия градоустройствен план на Варна, като отправи 9 препоръки, една от които министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обобщи в едно изречение така: Кметът на Варна трябва да издаде отново пълна строителна забрана за целия Приморски парк в града.

Коментар на това решение в предаването "Преди всички" направи Славена Панайотова, председател на Гражданското сдружение "Варна диша".

От една страна, след решението сме по-спокойни, но така или иначе, трябва да се види окончателният вариант на Общия градоустройствен план, тъй като има корекции, които касаят именно зелените площи на града. Относно препоръката за пълна забрана за строителството, която да бъде издадена от кмета на град Варна, такава забрана важи в рамките на две години и евентуално може да бъде удължена с още една с решение на Министерския съвет, така че това не е достатъчно. Трябва цялата територия на Морската градина да бъде обявена за паметник на архитектурното и ландшафтно изкуство, за да бъде защитена от бъдещи застроявания, обясни Панайотова.

Чуйте цялото интервю със Славена Панайотова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна