Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От септември започва настаняването на студенти в общежитията в Студентски град

Снимка: Архив

В началото на септември започва настаняването на студенти в общежитията в Студентски град в София. Местата са много, но въпреки това не винаги достигат до всички желаещи.

Най-много места за студенти има Софийският университет – около 6300. Те са разпределени в 10 блока. Директорът на поделение "Социално-битово обслужване" Константин Марков обяснява, че местата в последните години не достигат:

Местата, които университетите не успеят да запълнят, тъй като не всички университети имат достатъчно студенти, за да ги попълнят, се разпределят от комисия.

5130 са местата в 12-те блока на УНСС. Желаещите да живеят на общежитие са с около 1500 повече, отколкото са леглата, но някои от студентите живеят в блокове на други университети, обяснява директорът на поделението "Студентски столове и общежития" Иван Чавдаров:

Много ни помагат от ТУ, Минно-геоложкия университет, Медицинския университет, Музикалната академия, както и Колежа по телекомуникации.

В общежитията на Техническия университет леглата са 6100. Настаняват се всички желаещи, а свободните места остават за другите университети. От тази година към университета работи докторантско училище и за него са осигурени 70 места в специален блок за докторанти.

В УНСС са подадени около 6200 заявления за място в общежитията. Приблизително 1000 ще останат неодобрени, но първокурсниците се настаняват с предимство, за да им се спести стресът, обяснява директорът на поделението Иван Чавдаров:

Тази година специално за първокурсниците ще останат около 800 души, които няма да бъдат настанени в нашата база, но значителна част от тях ще бъдат настанени с разменни писма.

В СУ подаването на молбите е 1 до 16 септември. То става онлайн през сайта на поделение "Социално-битово обслужване". Студентите ще бъдат максимално улеснени по този начин, тъй като не е необходимо присъствието им в София.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна