Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Интеграцията на ромите не е проблем за извличане на политически дивиденти

Снимка: БГНЕС

Единственият начин за интеграция на ромите е чрез координация на всички тези власти. Интеграцията е двупосочна – трябва да има от двете страни желание - и мнозинството, и малцинството трябва да искат тази интеграция. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев в предаването "Нещо повече".

Този проблем не е за извличането на политически дивиденти. Всеки ще има много лоша съдба, ако се опитва на гърба на този проблем да прави някаква политическа кариера, добави той.

Ковачев коментира и желанието на Македония да се присъедини към ЕС: Македонските управляващи трябва да покажат, че не само на думи, а и на дела, че искат европейска интеграция и да се обърнат към бъдещето, а не към миналото, защото миналото, колкото и да им се иска, не може да бъде променено.

Цветелин Кънчев от "Евророма" заяви, че ромите във Франция от България не са повече от 1000 души. По думите му много рядко се случва румънски и български роми да съжителстват, тъй като в по-голямата си част румънските роми са кардараши, а от българските роми кардарашите са под 1%. Те имат едно огромно самочувствие, всички останали са роби, така че не биха търпели други роми. От българските роми там се оказа, че около 40% от тези 1000 души се занимават в строителството и най-вече са концентрирани от Монако, има около 15%, които са в личните стопанства и голяма част от останалия процент са сводници и проститутки, обясни Кънчев.

Ако при Саркози водеща роля имаше полицията, в момента правителството се опитва да предаде по-законен вид на тези процедури, но иначе има същата безпардонност и безкомпромисност, коментира Светослав Терзиев от в. "Сега". Той добави, че с действията си Франция формално не нарушава законодателството на ЕС, но фактически го нарушава, защото става въпрос за колективно експлоатиране.

Тази сутрин беше разтурен поредния незаконен ромски лагер край Лион. Правителството във Франция държи с бързо темпо да бъдат разчистени незаконните лагери, като изразява загриженост за социалната интеграция и жизнените условия на ромите. Решението за разрушаването на ромските лагери се осъжда като нехуманно отношение, обясни кореспондентът на БНР във Франция Юлия Талева.

Мненията чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна