Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 6 млн. лв. са инвестирани в разкопките при метростанция "Сердика II"

Снимка: БТА

Близо 6 милиона лева са инвестирани от столичното метро в археологическите разкопки при метростанция "Сердика II". При подготовката на изложба, която ще бъде открита на 31 август, кметът Йорданка Фандъкова разгледа находките - собственост на Музея за история на София и на Националния археологически музей при БАН. Експозицията ще бъде за преминаващите през тази станция.

В 12 витрини са изложени културни находки от най-стари времена, едни от най-древните от територията на днешния столичен град още от епохата на неолита отпреди 7000 години преди Христа. Показани са първата в човешката история керамика, от големи груби предмети, използвани за складиране на храната, до много фини и дребни съдове, украсени с различни мотиви, разказва Мариана Маринова от Музея за София:

Тази керамика не е работена на грънчарско колело, тя е изработена изцяло на ръка.

Изложбата представя и артефакти от праисторическото време, когато не е имало писмени източници. За още един любопитен щрих разказва зам.-кметът Тодор Чобанов. Той увери, че такава изложба, каквато ще бъде открита, няма в никое друго метро по света:

Това е древна медия, тази колона. Ваши колеги от преди 2000 години са информирали обществеността, че на водопровода в Сердика е извършен основен ремонт, т.е. това е един вестник на 2000 години - тази колона.

До петък ще бъдат изцяло премахнати строителните огради. Има стъклен парапет и вече много софиянци и туристи могат да виждат как работят археолозите. Предстои скоро да приключи тяхната работа и да започне тази на консерваторите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна