Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари: Налага се да нагаждаме заболяванията според клиничните пътеки

Снимка: Архив

Лекарският съюз е предложил от следващата година Здравната каса да заплаща стентовете, нужни за хора с рак на белите дробове. Това съобщи в "Преди всички" д-р Светлозар Дачев, член на Управителния съвет на организацията.

Такъв стент се поставя на хора, които имат тежки проблеми и им се притискат дихателните пътища. Той струва няколко хиляди лева. Но за разлика от кардиологичния стент, този стент се плаща от пациента. Направили сме всичко, което зависи от нас, за да убедим хората във висините на йерархията, че това трябва да се промени, обясни д-р Дачев.  

Годишно у нас около 400 души с карцином на белия дроб се нуждаят от стент на дихателните пътища, за да удължат живота си. В момента семействата им плащат между 1200 и 2000 лв за процедурата.

Белодробните болести са едно от най-зле платените направления в нашето здравеопазване, заяви доктор Дечев. Работата в тези стационари или извънболнични звена като количество е огромна, като заплащане изключително ниско.

Повече от 25 основни белодробни заболявания са събрани в по-малко от 10 клинични пътеки. Това ощетява предимно пациентите, тъй като лекарите са принудени да вписват измислени диагнози да га лекуват, коментира заместник- председателят на дружеството по белодробни Болести и началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА. доц. Коста Костов

Пациентите боледуват от това, за което плаща Касата. Системата изкривява статистиката и поведението на лекарите. Липсва хроничен бронхит, защото такава диагноза не се заплаща от Касата. Вкарахме болните в десетина пътеки и нагаждаме диагнозите според наличните клинични пътеки.

Интервютата на Надежда Цекулова, свързани с белодробните заболявания, чуйте в звуковия файл.

 

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна