Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни проф. Марин Чонев - легендарна фигура в българското хорово изкуство

 

На 79-годишна възраст, на 26 август 2012 г. във Варна почина един от доайените на българското хорово изкуство – проф. Марин Чонев. Той е легендарно име не само за варненци, но и за всички, свързали живота си с хоровото пеене. 

Проф. Чонев е един от онези избрани, завършили първия диригентски курс в Музикалната академия, воден от проф. Георги Димитров. През 1956 г. диригентът създава хор „Морски звуци” и го ръководи почти до смъртта си. Друг важен принос е основаването през 1969 г. на прочутия Хор на варненските момчета.

Проф. Чонев е отдаден на каузата да се пее в училище и има завиден принос в развитието на българската песен. Дълги години е професор по хорово дирижиране в пловдивската Академия за музикално и танцово изкуство и в шуменския Висш педагогически институт. През 2008 го удостояват с титлата „Доктор хонорис кауза” на Шуменския университет. Видният наш диригент е бил член на жури на престижни конкурси у нас и по света. Носител е на много отличия, сред които Почетен знак с лента на кмета на Варна и орден "Стара планина".

Поклонението пред тленните останки на проф. Марин Чонев ще бъде в сряда, в залата на хор „Морски звуци” във Варна. Поклон пред паметта му.

 

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна