Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на Лазар Николов

На 26 август 1922 г. е роден забележителният български композитор Лазар Николов - един от пионерите в музикалния авангард у нас и негов ярък представител. Още през 1949 г. неговият Концерт за струнен оркестър дава нова насока в развитието на съвременната българска музика.

Творческият път на Лазар Николов не е гладък и безпрепятствен. Неговите творби често не се изпълняват с години заради властващия по онова време "социалистически реализъм", в чиито канони музиката на композитора не се вмества. Въпреки това творчеството му е богато и разнообразно жанрово - Лазар Николов е автор на 2 опери, 6 симфонии, 3 концерта, 25 сонати за различни инструменти, 3 струнни квартета, камерни и хорови творби, музика за киното и театъра.

Моята творческа свобода идваше от факта, че не композирах за пари. Затова пишех така, както аз мислех и разбирах изкуството. Не можех да не бъда верен на себе си и на стила си, та камо ли да се променям с директиви, споделя композиторът.

Чуйте разказа на Красимира Йорданова с интересни подробности от биографията на Лазар Николов и негово изказване, съхранено в Златния фонд на БНР.
По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна