Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

63 хиляди декара гори са изгорели при пожарите

Снимка: Тихомира Методиева

63 хиляди декара гори са изгорели при пожарите, 9 хиляди са напълно унищожени, съобщи в „Преди всички“ инж. Николай Пиронков от Агенцията по горите. 563 пожара са регистрирани у нас тази година.

Много е тъжна гледката на един горски пожар. Много е жалко, че хората не се съобразиха с апела да пазят гората. Човешката безотговорност причинява повечето пожари. Има години, в които са много повече опожарените гори. В Закона за горите са изписани правилата. В голяма степен дървесината е напълно изгоряла, не може да се използва за никакви цели, дори за дърва за огрев. Възобновителната способност на широколистните гори е много голяма. Средства за залесяване винаги се намират. Средната стойност за залесяване на един декар е между 280 и 450 лева и това е ангажимент на държавните горски предприятия, уточни инж. Пиронков.

Регистрираните нарушения, свързани с бракониерство, надхвърлиха 8 хиляди. Обикновено става дума за малко количество - около един кубик дърва. Съдействаме си с полицията. В Бяла Слатина имаме задържани цели камиони. Случаите на бити горски служители са единици, твърди инж. Николай Пиронков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени