Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция иска резолюция на СС на ООН за защитени зони в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че създаването на зони за сигурност в Сирия, с които да бъде предпазено на населението, бягащо от боевете, не може да се осъществи, ако за тази цел не се гласува резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

По думите на турския премиер не е възможно създаването на буферна зона, опция, която се коментира в политическите кулоари, без преди това да бъде установена забранена за полети въздушна зона.

Това е сериозен риск. Съветът за сигурност на ООН трябва да приеме такава резолюция. Ние няма да предприемем стъпки, преди Съветът за сигурност да е приел такава резолюция. Регионът трябва да бъде обявен, първо, за зона забранена за полети, а, след това, можем да предприемем стъпки за създаване на буферна зона. Двете неща са свързани едно с друго, каза Ердоган.

Той подчерта, че Турция ще продължи да бъде на страната на сирийския народ и нарече Башар Асад "политически труп"

В същото време, според турски дипломатически източници, Анкара ще продължи усилията си за да бъде приета нейната идея за създаване на защитени зони в Сирия въпреки резервите, които са били изразени по този въпрос в Съвета за сигурност на ООН през тази седмица.

Броят на сирийските бежанци в Турция достигна 80 000, а в близките дни се предвижда да бъдат открити няколко нови лагера.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна