Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа обезпокоен от гоненето на роми от Франция

Снимка: Уикипедия

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа е дълбоко обезпокоен от продължаващото изгонване на български и румънски роми от Франция. В интервю за БНР латвиецът Нилс Мужниекс заяви, че тези мерки противоречат на стандартите за защита на човешките права, които всички членки на Съвета на Европа са поели ангажимент да спазват:

Те са контрапродуктивни, защото често спират ромските деца от училище, влошават социалното изключване на ромите в тези страни и подхранват расовите предразсъдъци в обществата.

Комисарят по човешките права коментира и решението на френските власти да облекчат ограниченията за румънските и български граждани да работят във Франция:

Това е положителен сигнал. Надявам се решението бързо да се приложи. Но то очевидно не е достатъчно, за да се изкоренят причините на проблема. Във Франция, България, Румъния и на други места в Европа трябва спешно да се започне борба срещу ромската дискриминация във всичките й форми. Иначе премахването на ограниченията на трудовия пазар няма да има особен ефект.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна