Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георгиева: Две трети от нуждаещите се от хуманитарна помощ в Сирия нямат достъп до нея

Снимка: БГНЕС

Две трети от нуждаещите се от хуманитарна помощ в Сирия нямат достъп до нея, защото сирийското правителство ограничава броя на хуманитарните работници. Това каза в предаването "Събота 150" Кристалина Георгиева, европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи. Нуждаещите се от помощ в Сирия са около 3 млн. души, а досега такава са получили около 1 млн., уточни тя. 

В момента хуманитарните работници в Сирия са около 1100 души. Голяма част от тях са сирийци. Международните хуманитарни работници, които са на територията на Сирия, са едва 80 души, посочи Георгиева и добави, че сирийското правителство създава трудности за работата на хуманитарните работници, а освен това бави и даването на визи. Еврокомисарят подчерта, че има случаи на отвлечени хуманитарни работници, а също такива, при които са убити. Тя посочи, че случаите на отвлечени хуманитарни работници са стотици всяка година.

Международният комитет и Червеният кръст настояват да се спират сраженията за хуманитарна пауза поне веднъж в седмицата, по време на която да се дава помощ на пострадалите и да могат хората, които искат да напуснат страната, да го направят, каза Кристалина Георгиева.

Изключително важно е международната общност да застане на страната на международното хуманитарно право и да каже категорично и на сирийското правителство, и на опозицията, че като страни в гражданска война те имат задължения - задълженията да не стрелят по цивилни, задълженията да не стрелят по хуманитарни работници, да осигурят достъп. И тази тема за достъпа е тази, която смятам, че всички трябва да работим по-упорито.

Положително е, че Съветът за сигурност на ООН взе решение да обсъди хуманитарната ситуация в Сирия, смята Георгиева и добави, че ако е трудно да се стигне до политическо решение, то за хуманитарно не би трябвало да е така.

Този конфликт все някога ще приключи. Колкото повече кръв се пролее, толкова по-дълго ще зарастват раните, предупреди еврокомисарят.

Кристалина Георгиева посочи, че броят на бежанците вече е над 220 000 души. Ние сме в трета фаза на проблема с бежанците – вътре в Сирия почти не останаха места, където хората да са в безопасност, което води до голяма вълна от бежанци, каза тя и добави, че е трудно да се каже къде е най-тежко.

В Турция са отишли най-много бежанци, досега там те са над 75 хил. души и се превръщат в много тежък проблем за най-добре подготвената страна в региона. В Ливан и Йордание също е много сериозно положението, добави Георгиева.

Еврокомисарят изрази надежда, че Турция ще остави границата си отворена за хората, които имат нужда да отидат на безопасно място. Според нея за Турция единият проблем е финансов, но по-сериозният е политическият проблем, тъй като нестабилността в Сирия може да доведе до нестабилност в други страни.

Георгиева припомни, че България винаги се е отзовавала на такива големи кризи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна