Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сдружение "Когито" ще представи предложението си за финансиране на страната по ОП "Наука"

Снимка: БГНЕС

Сдружението на младите учени "Когито" ще представи предложението си за финансиране на страната ни по Оперативната програма „Наука” за следващия програмен период 2014-2020 година. България е единствената държава, която не получава пари за наука по европейски проекти в настоящия период. Този месец в Брюксел започва обсъждането на бюджета за следващия програмен период и младите учени ще дадат програмата си в близките дни на правителството. Те са заложили близо 7 милиарда лева, каза за "Хоризонт" Мария Явахчова от Българската академия на науките:

Нашата програма е така направена, че обвързва едновременно науката и с образованието, и с развойната дейност, и с внедряването на иновациите. Идеята на програмата е да има един баланс между създаването на кадрите, усилването на институциите в науката, в университетите и в училищата. Програмата е разписана така, че основно парите ще отидат за оборудването на едни много добри лаборатории, за въвличането на децата и студентите в научната дейност, за развитие на иновациите. Част от членовете на "Когито" бяха в Брюксел през юли месец и сме провели няколко срещи с Европейската комисия и с евродепутати. Надяваме се до края на октомври да има ясен резултат дали ще има програма "Наука", каза Явахчова.

Мария Явахчова каза още, че подобни програми са разработили в министерството на образованието и колективи от БАН.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020