Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рюте: Холандия няма да участва в евентуална нова финансова помощ за Гърция

Снимка: Архив

Холандският премиер Марк Рюте категорично отказа страната му да участва в нов спасителен план за Гърция. Според Европейския стабилизационен механизъм, Холандия трябва да осигури 40 милиарда евро за закъсалите страни от еврозоната. На предизборен дебат между лидерите на водещите партии в Холандия, Марк Рюте, от Народната партия за свобода и демокрация и премиер в оставка, заяви, че е против продължаването на отпускане на големи суми за Гърция.

Крайно време според него е Холандия, като страна по сделката, да каже - ''това беше'', и гърците да изпълнят своята част от споразумението. Според Рюте са дадени твърде много пари за Гърция, а Холандия трябва да защитава своите работни места и социалната политика, особено в състояние на криза и бюджетен дефицит, налагащи икономии в отрасли като здравеопазване, сигурност и администрация в страната.

На предстоящите избори на 12 септември холандските гласоподаватели ще дадат своя вот на партиите, които ще образуват коалиция, като целта е една - те да съумеят да защитят вътрешните интереси на страната и да я изведат от кризата с възможно най-ниски бюджетни съкращения.

Информация от Холандия на Лилия Любенова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна