Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близките на загиналите на Охридското езеро са завели граждански иск

Снимка: БГНЕС

На 5-и септември преди три години 15 българи загубиха живота си при потъване на кораба "Илинден" във водите на Охридското езеро. Какво се случи през тези три години и какво още ще се случва, обобщи в интервю за "Преди всички" председателят на Инициативния комитет на близките и наследниците на загиналите в Охридското езеро Кънчо Георгиев:

Делото в Охрид и в Битоля приключи. Има влязла в сила осъдителна присъда за капитана Сотир Филевски и за инспектор Бранко Баич, задочно осъден. Нашите надежди са за наказателното дело в България. Българското разследване все още е във фаза следствие. Трета година вече се изискват и чакат документи по трагедията да бъдат изпратени от македонска страна. Но аз лично не знам кой и как би накарал македонските съдебни и държавни институции да изпратят необходимата документация, каза Георгиев. Той призова министерството на външните работи, министерството на правосъдието и прокуратурата да съдействат, като окажат натиск върху македонските длъжностни лица да изпратят тези документи.

На 4-и септември тази година близките на загиналите са завели граждански иск в Софийския окръжен съд срещу сертифициращата компания, работодател на Бранко Баич и срещу техния застраховател "Лойд" Германия.

Чуйте цялото интервю с Кънчо Георгиев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна