Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Охранителната дейност в България бележи ръст

Снимка: БГНЕС

Въпреки кризата частната охранителна дейност у нас бележи икономически ръст. Повече от половината фирми в страната имат охрана с технически средства. В същото време намалява броят на осигуряващите жива охрана. За три години заетите работници са намалели с 13 хиляди. Най-драстичен спад има в подсектор "Разследване и детективски услуги".

Недостатъчната квалификация на работниците, ниското заплащане, осигуряването на наетите върху минимална заплата са едни от основните проблеми в сектора на частната охранителна дейност. 32 на сто от наетите мъже за охрана без технически средства са на възраст 55-64 години. 

Най-малък брой заети са между 15 и 24 години, което от своя страна показва, че младите хора считат професията за непривлекателна все още и показва, че трябва да се наблегне на квалификацията, на адаптацията и на обучение, добави Татяна Иванова, референт на консултативен съвет "Частни услуги за сигурност".

От съвета настояват да се приеме изцяло нов закон за сектора. Има пропуски в регламентирането на професията "Частен детектив" и някои работят незаконно.

Под формата на детективи се използват лица, които извършват дейности нерегламентирани, в последствие заплашват, изнудват, уточни Иванова.

Фирмите за частна охрана и сигурност настояват да се отмени правото на МВР да извършва охрана като стопанска дейност.

Годишният оборот в сектора "Сигурност" във всички страни от ЕС е 30 милиарда евро през миналата година.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна