Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ почетоха жертвите от атентатите на 11-ти септември

Барак Обама на церемонията край Пентагона
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Преди 11 години четирите терористични атаки, организирани от Ал Кайда, шокираха Америка и света. Два от отвлечените от терористи самолети се врязаха в северната и южната кула на Световния търговски център в Ню Йорк, които след това се срутиха. Трети самолет се разби в сградата на Пентагона, а четвърти катастрофира близо до Шанксвил, щата Пенсилвания. Жертвите бяха 2 977 души.

Възпоменателните церемонии в Белия дом, при Пентагона и Кота нула в Ню Йорк започнаха с камбанен звън точно в 8 часа и 46 минути местно време - часът, в който преди 11 години първият отвлечен самолет се вряза в северната кула на Световния търговски център. Последва минута мълчание в памет на загиналите.

След отдаването на почит в Белия дом президентът Барак Обама и съпругата му Мишел присъстваха и на церемонията в Пентагона. Обама припомни, че Съединените щати са успели да преодолеят атаките.

Повечето от американците, които загубихме в този ден, никога не бяха обмисляли възможността, че малка група терористи от другия край на света могат да ни причинят такава вреда. Повечето от тях не бяха чували името Ал Кайда. Ръководството на Ал Кайда беше унищожено и Осама бин Ладен никога няма да ни заплашва отново. Страната ни е по-сигурна, а народът ни е издръжлив, каза Обама. 

За първи път тази година политици не участват в церемонията на Кота нула в Ню Йорк, където роднини четат имената на жертвите на атентатите. Председателят на Фонда на Националния мемориал и музей за 11-ти септември Джо Даниълс обясни, че в година на избори церемонията отдава почит на жертвите и семействата им по начин, освободен от политика. Президентът Обама и кандидатът за държавен глава Мит Ромни дори спряха предизборните си кампании в днешния ден.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна