Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овчаров към ГЕРБ: Прокуратурата в България ще работи и след този мандат

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в България ще работи и след края на този мандат, колкото и да си мислят, че са недосегаеми. Така бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров се обърна към колегите си от ГЕРБ, коментирайки проекта "АЕЦ Белене".

Относно предложението за създаване на анкетна комисия за проекта Овчаров коментира: Това си е стратегията на Борисов и на ГЕРБ – когато нямат аргументирани отговори на проблеми, които самите те са създали, веднага хвърлят топката някъде в страни, да отговаря някой друг. Сега понеже нямат какво да кажат по въпроса за това, че България ще трябва да плаща огромни неустойки по договорите за "Белене", трябва да хвърлят вината върху тези, които някога са работили по проекта. Само че изпускат дребната подробност – Русия иска неустойки не за сключените договори, а за прекратяването и за неизпълнените ангажименти по договора. Тези двете неща са изцяло заслуга на ГЕРБ.

Запитан защо тройната коалиция не е подписала договора за "Белене", Овчаров отговори: Технически договорът е бил готов, но когато се водят преговори, те се водят не само по техническите части, а се водят и по финансовите. Очевидно това е причината, поради която този договор не е подписан. Няма как да се подпише окончателен договор при положение, че не е утвърден и лицензиран от Агенцията за ядрено регулиране и техническият проект. Няма как да се подпише окончателен договор при положение, че не е избран стратегически инвеститор. Всичко, което се е случвало някога, не е пречило на развитието на проекта.

Сметката за "Белене" вече върви и българският гражданин ежедневно вади от джоба си, за да плаща техните безумия, подчерта още червеният депутат. Той добави, че увеличението на цената на електроенергията от 1 юли не е само заради ВЕИ-тата, а половината от тези 700 млн. трябва да отидат за капитализиране на НЕК, която вече трябва да плаща сметки.

Според Румен Овчаров сегашните управляващи са довели до това, че България ще трябва да плати 3 млрд. за спрения проект "Белене".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени