Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може да връщаме пари по ОП "Регионално развитие" догодина

Снимка: БГНЕС

Има опасност България да връща на ЕС парите за половината проекти по оперативна програма "Регионално развитие" за следващата година. Причината е, че тези проекти са рискови, обяви министър Лиляна Павлова. По думите й амбициозната цел е до края на тази година да бъдат договорени 3 милиарда лева и разплатени 1 милиард от бюджета на оперативната програма:

Какво показва нашият светофар - в зелено, това са проектите, за които сме абсолютно спокойни, както и за проекти за около 400 милиона, това е една сериозна сума, това са 20 процента от проектите, за които ние сме спокойни, че ще постигнат целите си, че ще бъдат изпълнени успешно. Там нямаме никакви притеснения.

Проекти за почти 700 милиона, 650 милиона, това са около 30 процента от проектите - те са в жълто. Това са проекти, които с малко усилия, вярвам, че ще успеем да постигнем. С това зеленото и жълтото са 50 процента, но страшното идва от това, че имаме 50 процента в червената вълна. За тези проекти, ако не се предприемат спешни действия, при сключването на основните договори за тяхната реализация, ако не до края на годината, то в началото на следващата, рискът е много голям.

Предстои среща с кметовете на общините, в които има неизпълнени проекти. Някои от тях ще се наложи да бъдат прекратени, за да не се загубят средствата, обясни регионалният министър.

Защото ако те не могат да бъдат договорени и изпълнени през следващата година и съответно разплатени, България ще загуби тези средства. Ако ние обаче навреме прекратим тези проекти и ги пренасочим в нови, които могат успешно да бъдат реализирани, или в инициативата "Джереми", които са много бързооборотни средства, България няма да загуби парите. 

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна