Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиамерикански настроения отново владеят Близкия изток

Антиамерикански протести в Иран
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Антиислямски филм предизвика протести в Близкия изток и доведе до нападението срещу американското консулство в Либия. Съединените щати затегнаха мерки за сигурност на дипломатическите си мисии по целия свят, а разследването сочи, че атаката е била сериозно подготвена от терористични групи.

Въоръжени мъже атакуваха американското консулство в Бенгази във вторник през нощта. При атаката загинаха посланикът Кристофър Стивънс, трима други американци и до десет либийци. Нападението е било сложно и професионално и, според експерти, извършителите може да имат връзки с джихадистки групировки. Първоначалните версии бяха, че атаката е била спонтанна реакция срещу антиислямския филм "Невиността на мюсюлманите", който представя пророкът Мохамед като женкар и религиозен измамник.

Американският президент Барак Обама осъди нападението:

Съединените щати най-категорично осъждат тази жестока и шокираща атака. Работим с правителството на Либия, за да осигурим безопасност за дипломатите ни. Също така дадох заповеди на администрацията ми да затегне мерките за сигурност на дипломатическите ни мисии по света. Недейте грешете - ние ще работим с либийското правителство, за да изправим пред правосъдието убийците, които нападнаха хората ни, каза Обама.

Обама е разговарял с председателя на либийския парламент Мохамед Магариф и двамата са се договорили, че ще работят заедно, за да открият извършителите на атаката.

През нощта пред американското посолство в египетската столица Кайро отново имаше сблъсъци. Хиляди хора се събраха пред сградата на мисията, палеха огньове и скандираха антиамерикански призиви. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, някои от които носели бензинови бомби. Вчера демонстрантите проникнаха отвъд стените на посолството в Кайро и изгориха американското знаме. Египетският президент Мохамед Морси подчерта, че подкрепя мирните протести, но че е грешно да се нападат хора и посолства.

Сблъсъци днес имаше и пред посолството на Съединените щати в йеменската столица Сана.

Заради последните събития е затегната сигурността на американските посолства по целия свят, а специален военноморски антитерористичен екип ще бъде разположен в Либия, за да помогне за укрепване на безопасността там. Вашингтон изпраща също два военни кораба разрушители край бреговете на Либия като предпазна мярка.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън обеща, че въпреки нападението в Бенгази няма да промени отношенията между Либия и Съединените щати. 

Приятелството между нашите две страни, родено от споделената борба, няма да е още една от жертвите на тази атака. Свободна и стабилна Либия все още е в интерес на Америка и на сигурността й. Няма да загърбим това, каза Клинтън. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна