Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ханс Фолард: Не мисля, че Холандия ще промени позицията си за разширяването на Шенген

Снимка: europa.eu

Формирането на нова коалиция в Холандия изглежда доста лесна задача, тъй като очевидно не е възможно нито дясно, нито само ляво управление поради липсата на достатъчно депутатски места. Заедно Партията на труда и Консервативно-либералната партия събират 79 от общо 150 гласа. Те обаче нямат мнозинство в горната камара – Сената и затова има нужда да привлекат още една партия. Едно ново правителство съставено от консерваторите и лейбъристите, означава, че стилът на европейско ниво ще се промени и ще стане по-дипломатичен.

Това каза за Хоризонт политологът д-р. Ханс Фолард от Университета в Лайден, Холандия.

Не мисля, че смяната на правителството ще доведе до промяна в позицията на Холандия относно разширяването на Шенгенската зона. Партията на труда, включително в ЕП, изрази опасения относно върховенството на закона в Румъния и за организираната престъпност в България, а румънският министър- председател Понта положи всички усилия, за да покаже, че в страната му все още има несвършена работа. Затова не очаквам скоро промяна в холандската позиция.

Партията на свободата със сигурност ще запази влиянието си в Холандия, защатото заема 15 места в 150-местния парламент, допълни експертът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна