Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова: До края на годината ще бъдат отворени още 5 детски градини в столицата

Столична община подготвя проекта за бюджет за 2013 година, залага се на запазването на данъчната тежест за софиянци
Снимка: БГНЕС
За съжаление все още не можем да компенсираме годините, в които не само никой не строеше детски градини, но и се продаваха и се заменяха. Наложи се да наваксаме в последните 4-5 години. Вече 50 нови детски градини са построени, но те са все още недостатъчни. Огромно предизвикателство за нас тази година беше осигуряване на места за петгодишните. Към днешна дата има все още свободни места за 5-годишни. Удовлетворили сме желанието на всички родители, които са заявили това свое желание и са се обадили. Все още във всички райони на София има свободни места. Подобна е ситуацията и при четиригодишните. Там недостигът е вече много по-малък, но за съжаление при тригодишните и в детските ясли все още има много деца, които са извън детските градини. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването "12+3".  

Кметът на София обясни, че тази година са насочени около 17 млн. лв. в модернизацията на детски градини и училища. Тя заяви, че до края на годината предстои да бъдат пуснати още 5 нови сгради, а в същото време е започнало изграждането на 6, които ще бъдат пуснати следващата година. Над 15 са детските градини, в които са освободени помещения, давани под наем за други дейности, за да може да ги използваме и тях. В момента, в който имаме готовите терени и проекти насочваме средства, за да може да компенсираме този недостиг, каза Фандъкова.

По повод на протестите срещу новата Наредба за паркиране в столицата и решението на общинските съветници да паркират безплатно в центъра, а хората, които живеят в централната част на града да плащат, кметът коментира, че не го одобрява и добави: Организацията на почасовото паркиране в центъра на София няма алтернатива и това е принципът, който е заложен в по-голямата част от европейските столици и в много от европейските градове, но това не означава, че правилата трябва да важат за едни и да не важат за други. Затова апелирах включително и към общинските съветници от ГЕРБ да преосмислят това свое право и колегите дадоха уверение, че на следващата сесия на общинския съвет ще се преразгледа това тяхно решение. Всички детайли по тази организация могат да се променят и да се обсъждат.

Във връзка със завода за боклуци кметът обясни, че в момента приключва изграждането на депото в Яна заедно с пречиствателната станция, за които е осигурено европейско финансиране. Веднага след като бъде пусната в експлоатация пречиствателната станция ще започне да функционира, каза още Фандъкова: В момента се подготвя и площадка за изграждането и на двете инсталации за компостиране и завършва процедурата за инсталацията за биологично третиране, за която очакваме и одобрение за финансиране от ЕК. Всеки елемент има конкретен срок. 19 месеца е срокът за компостиращите инсталации. Той започна да тече юни месец. Веднага след като приключи конкурсът за следващия етап и минат сроковете за обжалвания, може да дадем и точен срок за изграждане на последната и най-важна инсталация.

Кметът на София заяви, че в момента се подготвя проектът за бюджет за 2013 година. В момента залагаме на първо място да запазим данъчната тежест на софиянци, в същото време обаче да имаме достатъчно средства за инвестиции. Затова и разчитаме основно на европейски средства. Работим усилено за проектиране. Не очаквам съществена промяна в размера на бюджета на Столична община, каза още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна