Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. М. Иванов: В обвинителния акт няма анализ в какво се изразява престъпната роля на салафизма

Снимка: Архив

Според доц. д-р Михаил Иванов, преподавател в Нов български университет и съветник по етническите въпроси на президента Желев, това, което се случва в Пазарджик, е опасно и създава напрежение на религиозна основа. А това не е в интерес на нашата сигурност и доброто съжителство между християни и мюсюлмани. Обвинителният акт, който съм прочел, е несъстоятелен в много пунктове. Прокуратурата трябва внимателно да си изясни какво значи проповядване на антидемократична идеология, каза доц. Иванов и обясни какво има предвид.

Единственото нещо, което е направил имамът в Рудозем, е това, че е организирал футболен отбор с децата и презумпцията е, че той е направил този отбор, за да проповядва сред тях салафизма. Салафизмът сам по себе си означава завръщане към предците и проповядва исляма на основата само на свещените книги. Това е същото, което прави протестантството, обясни Иванов.

Салафизмът сам по себе си не може да бъде престъпление. Никъде в обвинителния акт няма анализ в какво точно се изразява престъпната роля на салафизма, беше категоричен събеседникът в "12+3".

Чуйте мнението в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна